Ce nu merge in dietele de slabit?

De ce dietele de slabit esueaza sau nu functioneaza corect

we can do it 231x300 Ce nu merge in dietele de slabit?

În fiecare zi primim informatii cu privire la diete de slabit care promit sa reduca greutatea corporala intr-un timp scurt, dar foarte putine ofera rezultate reale si de durata. Acest lucru se datoreaza faptului ca ele nu includ schimbari sanatoase în stilul de viata si au multe restrictii.
“Pierdeti pana la 6 kg pe saptamana”, “Slabiti in 3 zile” sau “Reduceti marimea hainelor cu 4 numere pe luna,” sunt doar cateva dintre promisiunile false, care sunt vandute în multe diete ce ne bombardeaza prin radio, televiziune, reviste sau pe internet (multe dintre ele sustinute de “personalitati”, mai degraba decat de catre nutritionisti), care nu respecta cerintele minime ale unei diete de slabit complete si echilibrate si in plus, nu promoveaza activitatea fizica si obiceiurile sanatoase.

Sunt defapt acele diete miraculoase care, departe de a fi benefice, afecteaza starea de sanatate a oamenilor disperati sa scape de excesul de greutate, pentru ca sunt foarte restrictive si dezechilibrate. Singura modalitate sa slabesti si rezultatul sa fie durabil este sa înveti cum sa mananci sanatos, lucru pe care il obtii numai cu sfatul unui medic specialist.

Desi poate sa para absurd, devreme ce tot ceea ce alcatuieste o cura de slabire restrictiva ar trebui sa te ajute sa pierzi in greutate si nu invers, defapt este demonstrat de experti ca actioneaza de multe ori in directia opusa. La urma urmei, te-ai intrebat de ce de multe ori dupa ce ai urmat o dieta saraca in grasimi si carbohidrati, greutatea pierduta este recastigata si pe deasupra chiar mai mult?

Urmand acest regim restrictiv pierzi nu numai grasime, dar si masa musculara si apa, ceea ce reduce capacitatea organismului de a arde calorii. De fapt, exista dovezi ca muschii bine dezvoltati ard mai multe calorii si, dupa ce ai urmat o dieta de slabit stricta, reducandu-le dimensiunea, se reduce si aportul de energie.

Se adauga la acest lucru faptul ca, odata abandonata dieta de slabire, persoana revine la obiceiul de consum initial, chiar intr-o cantitate mai mare din cauza restrictiilor suferite. În plus, organismul nu face distinctie între dieta si o stare de deficienta nutritionala, astfel ca va tinde sa acumuleze o cantitate mai mare de grasime de rezerva pentru a satisface situatiile de urgenta.

Daca aceste diete de slabire ar functiona cu adevarat, atunci ar fi mai putini oameni obezi pe strada. Nici una dintre aceste diete “miraculoase” care sunt difuzate de mass-media nu este eficienta, ea genereaza doar pierderi în greutate, care se recupereaza rapid.

De ce nu functioneaza?
În încercarea lor de a slabi, multi oameni alearga haotic de la o dieta la alta, si de multe ori le abandoneaza chiar de mai multe ori. Potrivit medicul endocrinolog, acest lucru se datoreaza faptului ca:
-dietele sunt foarte restrictive si plictisitoare, astfel încat apare tentatia de a reveni la vechile obiceiuri.
- regimurile alimentare care nu permit anumite alimente (carbohidrati, grasimi sau proteine) nu sunt foarte sanatoase.
- dietele care reduc drastic caloriile sau care depind de produse alimentare precise si liste de alimente obligatorii, functioneaza, de obicei, pe termen scurt, dar odata ce scopul este atins, pacientul nu are un plan de nutritional pentru tot restul vietii si astfel recastiga kilogramele.

Cei care reusesc se controleaza un timp suficient, si chiar daca nu includ schimbari reale în obiceiurile lor, nu fac exercitiile necesare, totusi în mod constant recurg la alimentatie cu adevarat sanatoasa, care are putine calorii, pentru a-si mentine noua greutate in mod constant.

Erorile evidentiaza lipsa de consiliere profesionala, pentru ca, un specialist te poate ajuta, dar asta numai daca mergi la consultatie si ii urmezi sfaturile. Ai putea crede ca o dieta de slabit –  minune te scoate din necazuri, dar niciodata nu se iau în considerare posibilele consecinte grave si repercursiuni.

Specialistii au ajuns la concluzia ca, decat sa pierzi rapid în greutate, “secretul” consta în a realiza faptul ca scopul final al tratamentului este de a -ti schimba obiceiurile si   a-ti mentine un stil de viata sanatos, ceea ce înseamna ca ar trebui sa incluzi dieta echilibrata si exercitiile fizice intr-o rutina zilnica, adaptate pentru tine. Dieta de slabire in sine nu este altceva decat o solutie pe termen scurt, asa cum mentioneaza expertii.

Sa mananci bine
Ne dam seama ca singura modalitate de a avea o dieta potrivita, care duce la rezultate benefice si de durata, fara a fi obositoare si fara a simti nevoia de a pune in aplicare un plan de slabire, este  de a ne schimba obiceiurile daunatoare. Cel mai bun lucru este sa se identifice produsele alimentare sanatoase si oamenii sa fie educati si acest lucru poate fi realizat doar cu ajutorul unor specialisti.

Daca crezi ca ar trebui sa slabesti, consulta un endocrinolog sau nutritionist, care va evalua cat de multe kilograme trebuie sa pierzi, va proiecta un program nutritional personalizat si va contribui la cresterea gradului de constientizare cu privire la modul corect de a manca. Nu apela la dietele de slabit de „avarie” si opteaza pentru un stil de viata sanatos, nu numai pentru ca iti permite sa pierzi în greutate, dar iti va îmbunatati sanatatea si calitatea vietii.

Lasa un comentariu...

*