Cafeaua

Cafeaua1 300x195 Cafeaua

Cafeaua

Acest cuvant magic te energizeaza doar cand il auzi. Parca ai fi intr-o relatie de iubire, te trezesti in fiecare dimineata sa-i dai un sarut, ca si cand cafeaua ar fi iubitul/a dandu-ti astfel startul pentru o zi excelenta si tot asa in fiecare zi. Acest obicei, este insa placere sau dependenta? Iti face bine sau iti face rau?

Cafeaua, bautura de culoare neagra, contine cofeina. Obtinuta din boabele de cafea prajite si macinate, cafeaua contine vitamina PP. Consumata in cantitati moderate, cafeaua poate avea numeroase beneficii. Cel puțin doua cani de ceai sau cafea zilnic reduc incidenta bolillor cronice de ficat, care sunt frecvente la alcoolici sau persoane supraponderale. Prin efectul cofeinei incidenta bolii se reduce. Se presupune un efect pozitiv si in boala Parkinson sau Alzheimer.

Aroma ei imbietoare, poate duce la un consum de cateva kg de cafea anual, pentru doar o persoana. O cantitate mare de cafea bauta zilnic, poate afecta organismul, iar ca orice alt aliment, trebuie consumat cu moderatie.

Printre efectele negative ale cafelei se pot numara: tahicardie, neliniste, tremor (tremuraturi), nervozitate, stari de panica, insomnie, convulsii, anemie, chiar o stare usoara de dependena (in lipsa cafelei pot sa apara dureri de cap).

Probabil ai avut mai multe momente cand ai avut neaparat nevoie de cafea. Acea agitatie si energie rapida data de o cafea tare, este in general insotita de iritabilitate si nervozitate. Desi o cafea dimineata este atat de placuta, este un obicei nesanatos deoarece poti sari peste micul dejun (cea mai importanta masa a zilei) si vei oferi organismului un stimulent artificial. In curele de slabire, cafeaua este recomandata sa fie consumata moderat si simpla, fara lapte si fara zahar.

Lasa un comentariu...

*